Antwoorden quiz

Energietransitie

 1. Iedere ruimte heeft minstens 1 airco
  In de zomer kan de airco koelen in de winter is het de
  verwarming
  De airco is in de volksmond bekend als luchtkoeler. Maar het is een warmtepomp, die in de winter verwarmt. Ideaal voor goed geïsoleerde ruimtes. Nog een voordeel: redelijk betaalbaar.
 2. Iedere ruimte heeft een WTW unit
  B. Warmte Terug Winnen
  Warmteterugwinning is een methode voor hergebruik van warmte uit afvoerlucht en afvoerwater. Deze warmte wordt gebruikt als voorverwarming, bijvoorbeeld voor het voorverwarmen van ventilatielucht of voor warmwaterproductie. Hierbij wordt alleen de warmte uit de afvoerlucht of afvoerwater hergebruikt. In Warffum zorgt  de WTW ervoor dat de ventilatielucht voor verwarmd is. Je brengt dus geen koude lucht in de ruimte. Dit levert veel energie besparing.
 3.  In de BW ruimte is een nieuwe dakkapel geplaatst Deze is op het noorden gericht waarom?
  Wel licht instraling geen warmte instraling door de zon
  Als extra toevoeging is in de dakkapel tegenover het raam aluminiumfolie geplakt. Dit reflecteert het licht, dus een extra licht opbrengst.
 4. Op het dak liggen zonnepanelen. Het dak is eerst wit geschilderd, omdat
  Dan maak je ook gebruik van de reflectie
  Bij zonnepanelen gaat het niet alleen om zon licht, maar ook om warmte. Een zwart dak absorbeert veel licht en warmte. Een wit dak reflecteert. De zonnepanelen pikken de reflectie op. Een wit dak is ook minder warm dan een zwart dak. Dat merk je binnen.
 5. De appartementen hebben een energie managementsysteem. Wat is dat?
  De elektriciteitsinstallatie bepaalt zelf welke apparatuur tegelijk gebruikt kan worden
  Alle apparaten in je huis op het zelfde moment later draaien vraagt veel elektriciteit, dus meestal ook een zwaardere installatie. Bij het managementsysteem is het zo dat als je gaat koken de boiler niet opwarmt. Dit hoeft ook niet, want die heeft een voorraad vat van 80 liter warm water. Sommige appartementen hebben een wasdroog combinatie. Dat gaat ook niet samen met koken. Maar het is überhaupt beter om overdag te wassen, want dan leveren de zonnepanelen energie.
 6. De energie besparende maatregelen bij de algemene toiletten zijn
  Een sensorlamp en een sensorkraan
  De lamp gaat bij beweging automatisch aan en na een ingestelde tijd weer uit. Dit zelfde geldt voor de kraan.
 7. De afzuigkap in de keuken is energiezuinig
  De afzuigkap is een recirculatiesysteem
  Een recirculatie afzuigkap filtert de lucht in je keuken en blaast die schoon terug de kamer in. Handig, wanneer je geen luchtafvoer naar buiten hebt.
 8. Goed ventileren is heel belangrijk
  Een WTW installatie is de meest energie zuinige manier van ventileren.
  De WTW hergebruikt de warmte uit de lucht om ventilatie lucht voor te verwarmen. Je hebt dus geen inbreng van koude. Dat scheelt veel energie in het verwarmen van de ruimte.
 9. Ieder appartement heeft een eigen elektrische installatie met tussenmeter en een water tussenmeter
  De gebruiker krijgt de factuur
  De tussenmeter meet het kwh gebruik van de huurder. Dit krijgt de huurder gefactureerd. Het zal zorgen voor een bewuster omgaan met energie en het is een eerlijker verdeling van de kosten, dan een gelijk bedrag voor iedereen.
 10. Het hele pand is bij de isolatie ook een dampdichte folie gebruikt, waarom?
  Om de ruimte tochtvrij te maken
  Isoleren is heel goed, maar als het tocht heeft isoleren veel minder effect. Door de dampdichte laag wordt het isolatie materiaal niet vochtig en blijft de isolatiekwaliteit behouden.
 11. Wat is een koude brug?
  Een onderbreking in de isolatielaag
  Bij een goede isolatie zijn geen koude bruggen. In Warffum is onder de scheidingswanden eerst een isolerende laag (glasisolatie) aangebracht daar zijn de muren opgemetseld. Anders krijg je altijd koude uit de vloer in de muur.

12. In het pand is veel tripple glas gebruikt. Wat zijn de voordelen?
C. De extra spouw in het glas zorgt voor een hogere isolatiewaarde
Enkel glas bestaat uit 1 laag glas en isoleert niet. Dubbel glas bestaat uit 2 lagen en isoleert matig.
HR++ is dubbel glas met een coating en een isolerend gas tussen de platen, waardoor het heel goed isoleert.
Triple glas bestaat uit 3 glasplaten met een coating en isolerend gas waardoor het super goed isoleert.

13. Zonnepanelen kunnen alleen als je ook isoleert
A. Moet niet, maar een geïsoleerd pand verbruikt minder energie
Wat je niet nodig hebt aan energie, hoef je ook niet in te kopen. Zonnepanelen leveren energie, maar het is gewoon goed als je niet zoveel nodig hebt. Isoleren is geen voorwaarde, maar voorkomen is beter dan genezen.

14. Een 5 minuten zandloper in de douche is voor
B. Bewust omgaan met gebruik van douche water
Een zandloper is natuurlijk gewoon grappig, maar het werkt ook echt wel. Je gaat, je douche tijd, dus waterverbruik in de gaten houden. Alle beetjes helpen.

15. In de bw ruimte zijn oude perspexramen van de bovenverdieping in de loods hergebruikt
C. Uit isolatie overweging en dit was een voordelige oplossing
Alles, ook isoleren, is een kostenplaatje. Deze ramen ook vervangen door tripple glas zou een heel duur plaatje worden. Bovendien zitten de ramen erg hoog je zit nooit direct voor het raam. Boven in de loods waren ruimten met een scheidingswand van perspexramen. Het gebruik brengt weinig kosten met zich mee. De ramen zijn opmaat gemaakt en voor de bestaande ramen geplaatst. De tussen ruimte werkt isolerend.

16. Het elektriciteitsnetwerk is een 3 fasen netwerk
B. Dit leidt tot minder stroom verlies
Bij een 1 fase netwerk heb je om, om een zelfde hoeveelheid stroom te transporteren, meer kabel nodig dan bij een 3 fasen netwerk. Hierdoor heb je “onderweg” meer verlies.

17. Op het dak staat een kleine windmolen
B. Dit is een experiment om te kijken hoeveel stroom dit oplevert naast de zonnepanelen.
Zonnepanelen leveren alleen stroom als de zon schijnt. In Nederland schijnt lang niet altijd de zon. Wind is er wel vaak. Er is een kleine windmolen geplaatst, die is aangesloten op de omvormer van de panelen. Door continu te monitoren kunnen we zien wat het resultaat is. Is dit positief dan zullen er meer kleine molens worden geplaatst.

18. Bij brand schakelt de brandmeldinstallatie de
WTW installaties en warmtepompen(airco’s)automatisch uit
B. Dit is een eigen installatieontwerp om luchttoevoer bij de brandhaard te voorkomen
Deze installaties blazen lucht door de ruimte.De zuurstof in de lucht is één van de elementen, die een brand in stand houdt. Daarom is alles stop zetten heel belangrijk. Bij steeds meer algemeen gebruik van WTW installaties en warmtepompen is te verwachten dat dit algemeen voorschrift zal gaan worden.

19. In de woonkamer zijn rustieke balken een sfeer bepaler
B. Dit zijn tuinplanken in een aantal liggen leidingen
Het bestaande plafond is verwijderd. De verdiepingsvloer is vanaf de woonkamer kant geïsoleerd daar onder is een verlaagd plafond aan gebracht. Dat moest ergens op rusten en de leidingen moesten we kwijt. Van tuinplanken zijn holle balken gemaakt die nu deze dubbele functie hebben. Het verlaagde plafond is ook een hergebruik van de oude plafond platen.

20. Het is voordelig om gebruik te maken van de nachtstroom
B. Overdag gebruiken, als de zon schijnt is het meest zuinig
Er is geen verschil meer tussen dag en nacht stroom. Overdag gebruiken, zeker als de zon schijnt, is het meest voordelig. Zeker als de saldering gaat verdwijnen.

21.Ieder appartement heeft een eigen boiler
B. De afstand die het warmwater moet afleggen tot het tappunt is dan kort. Dat is veilig. De boiler is ook verwarming
Het is goed om de afstand die het warm water af moet leggen zo kort mogelijk te houden. De boiler geeft warmte af en verwarmt daardoor de ruimte.